Wordt er gemopperd? KANS

maart 1, 2020 ITCommunications

Wordt er gemopperd? Mooi! Dan heb je een kans. Daar is wat aan de hand en dat laten ze je weten. Je hebt de optie om er wat aan te doen. Je krijgt een belangrijk signaal dat iets niet lekker loopt en jij kan dat veranderen.

Luister naar het signaal. Kijk waar het probleem zit. Vraag door. Help anderen met het uiten van hun zorgen en problemen. Help ze om te laten zeggen wat ze graag anders zouden willen. Om daarna in te zoomen op wat hiervoor nodig is en wat ze zélf kunnen doen. Op deze manier buig je problemen om in kansen. Je creëert een nieuwe houding om met problemen om te gaan, waarin je je anderen uitdaagt om het heft in eigen hand te nemen. Te denken in mogelijkheden oftewel “wat kan wel”.

Veiligheid en vertrouwen zijn hierbij overigens belangrijke basisvoorwaarden. Want alleen door keer op keer te laten zien dat jij het beste er uit wilt halen, kun je dit in de kern transformeren. Het duurt bij ons mensen nu eenmaal een tijdje om een nieuwe gewoonte te creëren. Wij hebben immers een reptielenbrein dat niet zo dol op veranderingen is. Ons reptielenbrein wil ons beschermen en zal er hard aan werken om zaken bij het oude te laten. Dat maakt veranderen vaak zo lastig. Behalve wanneer we iets echt, echt, echt zat zijn. Dan zijn we in staat om oude patronen te doorbreken in een rap tempo, maar daarover een andere keer meer.

Faciliteer jezelf en anderen om problemen bij de kop te pakken en op te lossen. Zo creëer je een team dat het verschil maakt. Een team dat in kansen en mogelijkheden denkt en vervolgens zelf de stappen zet om het doel te bereiken. Wil jij dat ook voor jouw team? Ik daag je uit om er vandaag nog mee aan de slag te gaan en ben benieuwd naar je resultaat. Je medewerkers kunnen dit ook onderling toepassen in hun werk. Vergeet dan ook nooit, mensen mopperen nooit voor niets. Kijk wat het echte probleem is, wat ze nodig hebben. Wat je kunt doen en wat ze zelf kunnen doen.

Oja en mopperen je teamleden helemaal niet meer en zijn ze ook niet enthousiast? Dan is het nu tijd om direct in actie te komen.